MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Co się dzieje z Margaret? Oko czerwone, krzyż na piersi... Niepokojące!

NOWE
GORĄCY TEMAT
Co się dzieje z Margaret? Oko czerwone, krzyż na piersi... Niepokojące!

W centrum Sławna pracuje potężna maszyna. Zdjęcia, wideo

W centrum Sławna pracuje potężna maszyna. Zdjęcia, wideo

Polecamy

Małgorzata Ostrowska świętuje 40 lat na scenie!

Małgorzata Ostrowska świętuje 40 lat na scenie!

Elektryczne hulajnogi. Przez noc można jeździć za darmo!

Elektryczne hulajnogi. Przez noc można jeździć za darmo!

Zmiany na Zakhyntos: Dlaczego popularna atrakcja nie będzie dostępna?

Zmiany na Zakhyntos: Dlaczego popularna atrakcja nie będzie dostępna?