MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Olej wyciskany z awokado wyróżnia się najwyższym punktem...
fot. serezniy/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej z awokado

Olej wyciskany z awokado wyróżnia się najwyższym punktem dymienia wśród kulinarnych olejów – maksymalna temperatura, którą wytrzymuje, sięga 271 stopni Celsjusza.

Choć zawiera niewiele ponad 10 procent nasyconych kwasów tłuszczowych, jego odporność na ogrzewanie wiąże się z wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które należą do związków dość stabilnych termicznie i przeważają w oliwie z oliwek. W przeciwieństwie do niej olej awokado jest jednak dość neutralny w smaku, przez co nadaje się do przygotowania różnorodnych potraw.

Należy jednak pamiętać, że do smażenia w wysokiej temperaturze nadają się tylko jego wersje rafinowane. Te poddane naturalnej rafinacji wciąż wytrzymują temperaturę do 250 stopni, ale im bardziej zielony jest ich kolor, tym delikatniejsze powinno być ogrzewanie.

Zobacz również

Pożar stodoły. Z ogniem walczyło sześć zastępów straży

NOWE
Pożar stodoły. Z ogniem walczyło sześć zastępów straży

Lubianka w Starachowicach przeżyła w niedzielę oblężenie. Ale szaleństwo! [ZDJECIA]

Lubianka w Starachowicach przeżyła w niedzielę oblężenie. Ale szaleństwo! [ZDJECIA]

Polecamy

Polacy chętnie udostępniają swoje dane osobowe. Czym to może grozić?

Polacy chętnie udostępniają swoje dane osobowe.Czym to może grozić?

Ich filmy promują turystykę – poznaj najlepszych vlogerów turystycznych z Polski

Ich filmy promują turystykę – poznaj najlepszych vlogerów turystycznych z Polski

Jak przygotować dziecko na wakacyjny wyjazd? O tym musisz wiedzieć

Jak przygotować dziecko na wakacyjny wyjazd? O tym musisz wiedzieć