Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego: szybki i prosty

redakcja
Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego: szybki i prosty
Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego: szybki i prosty Fot. Materiały prasowe
Na wielkanocnym stole oprócz pisanek nie może zabraknąć dobrego ciasta. Tradycyjnie piecze się różnego rodzaju serniki, szarlotki i babki. Jednak najpopularniejszy jest niewątpliwie wielkanocny mazurek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poniżej znajdziesz przepis na jeden z najlepszych tradycyjnych mazurków wielkanocnych!

Mazurek wielkanocny należy do tego rodzaju ciast, których wygląd z pewnością będzie piękną dekoracją stołu. Zazwyczaj jest on podawany w formie prostokątnej, ale można upiec go w formie serca, jajka lub okrągłej. Wszystko zależy od naszego pomysłu. Dodatkowo jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Przeczytajcie przepis i sprawdźcie to sami.

Tradycyjny mazurek wielkanocny: składniki

  • migdały
  • orzechy
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g mąki krupczatki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania tradycyjnego mazurka wielkanocnego

  1. rozgrzej piekarnik do 220°C
  2. posiekaj mąkę wraz z cukrem i masłem. Do masy dodaj żółtka oraz jajko
  3. zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny. Odłóż trochę ciasta do późniejszego dekorowania
  4. po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na placki o grubości około 5 cm i rozłóż na blasze
  5. z odłożonego ciasta zrób wałeczki i ułóż je na brzegach placka
  6. włóż ciasto do piekarnika. Piecz od 10 do 20 minut
  7. po upieczeniu wyjmij ciasto do ostygnięcia
  8. w osobnym garnku wymieszaj śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Gotuj przez około 10 minut
  9. po zagęszczeniu wylej pomadę na mazurka. Całość udekoruj orzechami oraz migdałami

Z orzechów i migdałów można ułożyć piękne świąteczne wzory. Co powiecie na migdałowego zajączka lub baranka? Z pewnością każdemu się spodoba i posmakuje.

Oprócz migdałów i orzechów do dekoracji można użyć także suszonych morel, rodzynek lub śliwek.

emisja bez ograniczeń wiekowych

Sałatka ze świeżego szpinaku

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto