Uczestnicy konkursu „Słodko pachną święta” mieli dwie godziny na przygotowanie świątecznej słodkiej potrawy. Tuż przed rozpoczęciem rywalizacji dowiedzieli się, z jakich produktów będą mogli korzystać. Większość z nich po otwarciu czarnego pudełka, w którym ukryte były składniki, postawiła na ciasta. Tylko Barbara Stasianek ulepiła pierogi z makiem i zachwyciła nimi jury: Artura Augustyńskiego, restauratora i uczestnika programu Top Chef, Artura Pasonia, szefa kuchni Villa Poprad w Rytrze i Marka Tomaszka, cukiernika z lokalnej firmy Nika.
Przepis na pierogi z makiem:
Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, jajko, niepełna szklanka wody.
Składniki na farsz: szklanka maku, półtorej szklanki mleka, garść bakalii (rodzynki, żurawina, orzechy), 2-3 krople aromatu waniliowego, dwie łyżki miodu, łyżka masła.
Składniki na sos: dwieście gram śmietany 18 proc., dwie łyżki cukru, pół łyżeczki cukru waniliowego, pół łyżeczki cynamonu.
Wykonanie:
Mak sparzyć z mlekiem (przez ok. 30 min.). Zmielić trzy razy. Rozpuścić masło, dodać mak, następnie miód, bakalie i aromat. Wymieszać.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka i gorącej wody. Podzielić na dwie połowy. Rozwałkować jedną warstwę. Rozwałkować kolejną i nałożyć na siebie. Następnie wycinać gwiazdki za pomocą foremki do ciastek.
Śmietanę zredukować, dodać cukier i cukier waniliowy. Smażyć. Na sam koniec dodać trochę cynamonu.
Wycięte w gwiazdki ciasto napełnić farszem i zlepić. Po ugotowaniu pierogi podać polane sosem.
Smacznego!
Wigilia na diecie. Ile kalorii mają świąteczne potrawy?
Źródło: Agencja TVN
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?