Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowy Sącz. Barbara Stasianek podaje przepis na zwycięskie pierogi z makiem

Katarzyna Gajdosz-Krzak
Pierogi z makiem Barbary Stasianek nie miały sobie równych. Uczennica zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie i wyróżnienie Artura Pasonia. Wygrała mikser i kolację dla dwojga w Villi Poprad w Rytrze
Pierogi z makiem Barbary Stasianek nie miały sobie równych. Uczennica zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie i wyróżnienie Artura Pasonia. Wygrała mikser i kolację dla dwojga w Villi Poprad w Rytrze Katarzyna Gajdosz-Krzak
Barbara Stasianek pokonała swoich kolegów i koleżanki z Prywatnego Technikum Zawodowego w Nowym Sączu w konkursie gastronomicznym „Słodko pachną święta”, zorganizowanym przez szkołę. Naszym Czytelnikom zdradza przepis na zwycięskie pierogi z makiem.

Uczestnicy konkursu „Słodko pachną święta” mieli dwie godziny na przygotowanie świątecznej słodkiej potrawy. Tuż przed rozpoczęciem rywalizacji dowiedzieli się, z jakich produktów będą mogli korzystać. Większość z nich po otwarciu czarnego pudełka, w którym ukryte były składniki, postawiła na ciasta. Tylko Barbara Stasianek ulepiła pierogi z makiem i zachwyciła nimi jury: Artura Augustyńskiego, restauratora i uczestnika programu Top Chef, Artura Pasonia, szefa kuchni Villa Poprad w Rytrze i Marka Tomaszka, cukiernika z lokalnej firmy Nika.

Przepis na pierogi z makiem:

Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, jajko, niepełna szklanka wody.
Składniki na farsz: szklanka maku, półtorej szklanki mleka, garść bakalii (rodzynki, żurawina, orzechy), 2-3 krople aromatu waniliowego, dwie łyżki miodu, łyżka masła.
Składniki na sos: dwieście gram śmietany 18 proc., dwie łyżki cukru, pół łyżeczki cukru waniliowego, pół łyżeczki cynamonu.
Wykonanie:
Mak sparzyć z mlekiem (przez ok. 30 min.). Zmielić trzy razy. Rozpuścić masło, dodać mak, następnie miód, bakalie i aromat. Wymieszać.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka i gorącej wody. Podzielić na dwie połowy. Rozwałkować jedną warstwę. Rozwałkować kolejną i nałożyć na siebie. Następnie wycinać gwiazdki za pomocą foremki do ciastek.
Śmietanę zredukować, dodać cukier i cukier waniliowy. Smażyć. Na sam koniec dodać trochę cynamonu.
Wycięte w gwiazdki ciasto napełnić farszem i zlepić. Po ugotowaniu pierogi podać polane sosem.
Smacznego!

Wigilia na diecie. Ile kalorii mają świąteczne potrawy?

Źródło: Agencja TVN

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krynica.naszemiasto.pl Nasze Miasto